Translate

dijous, 2 de maig del 2013

Carta d'Intencions



Benvolgut/da,

Durant les properes setmanes del mes de maig podreu seguir, en aquest blog, la nostra campanya electoral de primera mà. Us volem exposar els nostres projectes i el nostre programa i, si voleu, us proposem que expresseu, des d’ara mateix, les vostres idees i opinions al respecte.
 
El primer document que us volem fer arribar és la nostra carta d’intencions amb la totalitat del nostre programa.




Si voleu llegir-lo amb calma ja ho podeu fer, si necessiteu una lectura una mica més transversal i diàfana els propers dies podreu veure la presentació de cada punt per part dels candidats a cada una de les vocalies i al càrrecs directius.

Estem a la vostra disposició!!

Som14

13 comentaris:

  1. Bona llista, si els ingredients són de qualitat el producte resultant acaba sent bo també.
    Pel programa, suggereixo potenciar les estades professionals, formatives... en arxius de països_civilitzats_que_no_s'enfonsen. Vaja, una mena d'Erasmus de pràctiques per arxivers.
    Salutacions a tots/es i una abraçada als coneguts/des.
    Màrius

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Màrius,

      Primer de tot gràcies per la teva aportació.

      Uns dels punts que volem tractar com a candidatura de junta a l’AAC, tal i com recull el penúltim punt de la línia de formació, és la promoció d’intercanvis formatius amb d’altres associacions professionals especialment de l’àmbit europeu.

      Una de les possible línia de treball podria ser aquesta que tu proposes. I ho tindrem en compte quan haguem de desenvolupar aquest punt.

      Moltes gràcies

      Carles Quevedo
      Formació

      Elimina
  2. Candidatura seriosa i engrescadora, enhorabona, ànims i sort!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Francesc pel teu suport. T'esperem en el proper Congrés i a l'Assemblea del dia 24 de maig!!

      Ben cordialment,

      Joan Soler Jiménez

      Elimina
  3. Moltes felicitats! Només el fet de rebre un programa amb intencions, principis i projectes concrets i estructurats i amb un format més adaptat als nous temps, ja és notícia en la nostra professió. L'equip a més és de garanties. Tinc una pregunta a veure què en penseu: heu pensat en la conversió de l'associació en col•legi?Ens donaria més avantatges i reconeixement o no? Moltes gràcies i bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Francesc,

      T'agraïm els compliments. Des del principi la candidatura ha tingut clar que cal mostrar les nostres intencions de manera clara i transparent i, evidentment, aprofitant les noves possibilitats que ens permeten les xarxes socials i internet.

      Pel que fa a l'oportunitat d'esdevenir Col·legi professional, cal dir que és una possibilitat que hem avaluat amb molt d'interès mentre hem preparat la carta d'intencions. Tanmateix, i sense excloure del tot aquesta possibilitat, hem vist que tant els passos seguits per l'actual Junta com el plantejament de certes directives europees que aposten més per la liberalització professional que no pas per la promoció de nous col·legis, ens obliguen a explorar altres camins a l'hora d'augmentar la capacitat d'incidència de l'Associació i dels seus associats com a professionals. Un d'aquests camins és el d'esdevenir una Agència Certificadora de productes i serveis en matèria d'arxius i gestió de documents, i, eventualment, també certificadora d'empreses dedicades en aquesta temàtica. A la vegada que centralitzaria en l'Associació el bon criteri i l'avaluació de l'excel·lència de serveis i productes, obriria la possibilitat d'augmentar la visibilitat i la incidència de la nostra entitat.

      Gràcies a tu pel comentari i t'esperem en el proper Congrés i a l'Assemblea del dia 24 de maig!!

      Una salutació ben cordial,

      Joan Soler Jiménez

      Elimina
    2. Hola Joan,
      Això que dius d'esdevenir una agència certificadora no ho acabo d'entendre. És evident que no tenen la mateixa funció una associació o un col•legi professional que una agència certificadora.
      L'associació, a banda de donar certes garanties del servei que s'ofereix, es preocupa de defensar i homogeneïtzar la professió. En canvi, una agència expenedora de certificats no té perquè tenir cap altra vinculació amb els professionals més que la de la finalitat per la qual ha estat creada.

      Potser m'equivoco però sembla que es vulgui canviar la defensa dels interessos dels associats per la recaptació ingressos.

      Cordialment,
      Pilar Núñez

      Elimina
    3. Bones Pilar,



      Potser sí que cal una argumentació addicional. Quan plantegem una Agència de Certificació de productes i serveis empresarials no ho estem plantejant com a substitució de la possible transformació de l’Associació en un Col·legi Professional. Aquesta via continua oberta, tot i que l’experiència i les reunions que l’actual Junta ha dut a terme en els darrers quatre anys per assolir aquest objectiu com certa normativa europea impedeixen veure’n una sortida massa inmediata. El fet de convertir-nos en Col·legi hauria de servir per millorar la visibilitat de l’Associació com a referent entre el col·lectiu profesional. I que aquest s’hi aixoplugués obtenint-ne uns beneficis i uns col·laboració en l’expansió de les seves professions. Bé, aquest cami, de moment és complicat però no tancat.



      Per aquest motiu apostem per cercar-ne d’altres com és el cas de l’Agència de Certificació de productes i serveis empresarials. Pensem que és una aposta que en port aportar a favor un accés a recursos que com a Associació ara per ara no podem obtenir, i que en cap cas, si ens transforméssim en Col·legi tampoc hi accediríem. L’afany de l’Agència de Certificació no és exclusivament la de “recaptar ingressos” i menys entenent això com un objectiu prioritari per davant de la “defensa dels associats”. Seria absurd. En el benentès que l’Agència de Certificació s’esdevingui, els beneficis que es puguin obtenir han de revertir sens dubte en els propis associats. I quins són els beneficis que creiem ens pot aportar?



      D’una banda recursos econòmics. No podem deixar d’explorar vies que ens permetin compensar la davallada més que evident dels ingresos que tradicionalment s’obtenien via subvencions públiques.



      D’una altra banda però, ens permetrà contactar amb empreses i patronals (fins i tot amb la mateixa administració) perquè contractin a un seguit d’analistes (associats, evidentment) per dur a terme aquestes certificacions de manera transparent i objectiva i sota la marca de qualitat de l'AAC.



      Un tercer possible benefici, i penso que molt important, és el de la visibilització de l’Associació com a referent en l’orientació cap a la qualitat i l’excel·lència en matèria de gestió de documents.



      Pensem que la defensa dels associats (i dels seus llocs de treball) i la homogeneïtzació de la professió, passa per intentar incidir precisament en la qualitat de productes i serveis de gestió documental. És a dir, en què l’arxiver-gestor de documents es visibilitzi com el profesional adequat per validar la qualitat de productes i de serveis de gestió de documents. Això obra la via a certificar també els propis professionals.



      Sembla clar que el marc normatiu actual (i encara menys el que vindrà) no permet a una associació com a tal, actuar en aquesta direcció i, per tant, cal explorar nous mecanismes d'actuació que siguin percebuts com a útils per part de les empreses i institucions (i les agències de certificació, ho són).



      En resum la creació d’una Agència de Certificació és una via que en cap cas exhaureix definitivament la primera, però que cal explorar per a la pròpia subsistència de l’Associació. Altres vies també es seguirán, i una d’elles i primordial, és la col·laboració de com més associats millor. Però aquests han de trobar arguments per associar-se. Frenar la pèrdua de socis que per culpa de la crisi s’està començant a produir serà una de les tasques més importants. Però també fer més atractiva l’Associació perquè el profesional s’hi sumi.

      Gràcies per l'aportació. El debat és important!

      Joan Soler

      Elimina
    4. Hola Joan,
      Gràcies pel detall de la resposta.

      Entenc que la idea que teniu és, en cas que la via col·legi no sigui possible, la transformació de l'associació en agència. És a dir, que no contempleu la possibilitat d'una agència vinculada a l'associació sinó d'una agència formada per socis i la consegüent desaparició de l'associació com a tal. És així?

      Pilar

      Elimina
    5. Bones Pilar,

      No és així. No contemplem una transformació, sinó que plantejament la creació d'una agència vinculada a l'Associació. L'Associació perviurà de totes totes.

      Joan Soler

      Elimina
    6. Ok. Sembla més lògic.

      Gràcies per respondre.

      Pilar

      Elimina
  4. Sóna bé i els cantaires de la candidatura que conec són molt bons, estan a totes i a la última. La presentació també és molt bona, moderna i dinàmica, donant la cara -perquè tots ens coneixem, però al final no som capaços de posar els noms a totes les cares-. Per tant crec que podem tenir una bona "sinfonia". Tanmateix -i per no perdre l'esperit crític constructiu-, crec que caldria, en primer lloc, fer explícit el fet que cal de treballar per la integració de tota la professió, és a dir, de tots els col·lectius que la integren i que no sempre estan representats convenientment ni s'asumeix la seva diversitat i per tant les realitats diferents.
    En segon lloc, reconec que s'ha fet un esforç en la candidatura per la representació territorial, i espero que això es tradueixi en una major presència de l'Associació en les diferents comarques i que l'accés a les diferents activitats sigui possible des de tot arreu en un moment que la tecnologia ens ho permet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Maria Jesús,

      Gràcies pel compliments. La presentació ha de ser dinàmica per mirar d'augmentar l'interès dels associats per l'Associació i per mirar de captivar a tots aquells arxivers i arxiveres que ara per ara, tot i desenvolupar aquesta activitat professional, no ens veuen com un referent que defensa els seus interessos. La voluntat és sens dubte d'integració de tots els col·lectius possibles, és una intenció cabdal de la nostra candidatura, i per aquest motiu hem provat d'ajuntar candidats amb experiències en diferents sectors de l'arxivística i que hagin vist diferents realitats. Això ens farà més complets. Però ho serem més amb la complicitat de tots vosaltres. No hi ha més remei. No som una minoria creativa i prou.

      Evidentment hi ha hagut un esforç clar per representar bé el territori amb la voluntat d'augmentar la nostra presència i incidència com Associació. Sinó no ens podríem dir "de Catalunya".

      Salutacions!

      Joan Soler

      Elimina